Fizik Tedavi

Fizik tedavi ya da İngilizceyi kabul etmiş ülkelerdeki yaygın adıyla fizyoterapi,  bel, boyun, diz, omuz, dirsek gibi ağrısı olan hastalara ya da  beyin kanaması, geçirilmiş ortopedik ameliyat, kaza, doğumsal anomali vb nedenlerle hareket kısıtlılıkları ve yürüme sorunları yaşayan hastalara uygulanan tedavinin genel ismidir. Bu tedavi uygulanırken 30-50 sistem uygulanır. Fizik tedavide izlenen yol hastanın sorununa göre değişir. Isıtıcı ajanlar, egzersizler, yüksek ve alçak frekanslı elektrik akımları tedavilerin sadece bazılarıdır. Bu tedaviler de amaç eklem veya kas problemlerinden dolayı sorunlar yaşayan ve bunlardan şikayet eden kişiyi iyileştirmektir.
Fizik tedavi alanında eğitim almış fizyoterapist'ler tarafından uygulanır. Bir seans 1 ile 1.5 saat arasında değişir. Ortalama 15-20 seansla çözüme ulaşılmaktadır; fakat bu tedavi yıllar da alabilir. Tedavinin sonunda çözüme ulaşılacağı kesin olarak bilinemeyip, tedavilerin hemen hemen hepsinin sonucunda sorunlu bölgedeki ağrıların kesildiğinden bahsedebiliriz. Fizik tedavide sorun ve bunu bağlı olarak uygulanılacak yöntem muayeneyle veya bir takım laborotuvar bulguları ile tespit edilir. Fizik tedavi uygulamalarının istenmeyen etkisi veya yan etkisi yoktur.
Fizik tedavi, fiziksel sorunları olan kişilerin sorunları çeşitli yollarla çözerek bu kişilerin istedikleri sağlıklı hayatı yaşamalarına fırsat verir. Fizik tedavinin amacı yaşam kalitesini yükselterek, insanların daha mutlu yaşayabilmesini sağlamaktır. Bu da tabi ki bireylerin yaşamsal fonksiyonlarını sağlıklı olarak yerine getirmesiyle mümkündür. Fizik tedavi ise bunu mümkün kılmaya çalışan bir daldır.